Jamgallery

 

IMG_1474 IMG_1481 Galleri Duerr

Det är fantastiskt med alla dessa möten som sker på Galleri Duer, människor från olika länder eller olika delar av Sverige eller Stockholm möts i ett och samma rum genom olika konstarter och musikjam. Funny Livdotters haute couture i lakrits kittlade igår våra sinnen och väckte en längtan om att få bära dessa kreationer i lakrits om så bara för en kväll. Vad händer egentligen när den börjar forma sig av och efter kroppstemperaturen? Precis som Lakritsfestivalen, lycklig ägare till verken uttryckt är det något särskilt som händer med oss när det kommer till lakrits vilket Funny Livdotter upplevt när människor bara inte kan motstå att smaka en liten bit. Man vet att man inte ska men ändå… temat för kvällen var just lust, en dygd som kastar oss mellan kontroll och begär. I Galleri Duerrs vackert formade lokal med skyltfönster likt höga torn och fem meter i takhöjd är väggarna för kvällen dekorerade med Magdalena Burkowskas färgstarka oljemålningar Embracing the wholeness, skapade i total frånvaro av kontroll, ur ren och skär känsla. (vill du köpa något av verken kontakta oss på deborah@galleriduerr.com). Den enkla musikscenen har samma dag riggats med hjälp av teknik som lånats in av JAM samt elpiano från Musikskolan Lilla Akademien. Ni vet skolan som fostrat allt ifrån klassiska musikunder till Darin.

Öppningen var som vanligt improviserad och kvällen fortsatt vigd åt att lyfta kvinnliga musiker och andra kreatörer. Med tanke på den unga publik som tagit plats framför kvällens första artist glider jag in på hur viktigt det är att lyfta unga tjejer idag och att skapa utrymmen där de tillåts att ta plats, särskilt i en värld som blivit allt mer virtuell där unga tjejer allt som oftast framställs som hjälplösa offer eller några som helt enkelt finns för andras behov och lustar hur ytterst tveksamma de än må vara. Lite som slit och släng, tvärtom vad Refo remake designers står för i kvällens pop-up shop. Liselotte Norén initiativtagaren och mamma till två musicerande berättade om Refo som ett bidrag till att skapa en lite bättre värld, där arbetstillfällen, utbildning, arbetsglädje och nätverkande blir som en bro vidare ut i karriären eller som en väg tillbaka efter en krasj. Tänk att något som någon tänkt slänga kan bli så vackert. Tack refo by Lotta Rantil för dina underbara barnkläder (lust tenderar att förr eller senare sluta med barn), tack refo by Kronbruden för att du skapar vackra smycken av knappar och dragkedjor vi andra tänkt slänga (ja fungerar bra för att locka din drömkvinna) och tack refo by Piloo old is new för att du låter oss tassa runt i sköna herrskjortor du gjort lite kvinnligare och tack för de ursnygga shortsen jag nu får vandra runt i, tror aldrig jag känt mig så vacker.

Först ut på musikscenen var Matilda Wiesell en ung tjej vars röst jag omedelbart blev förälskad i när hon nyligen mejlade mig en länk till sin Soundcloud. Skör och ändå så full av kraft. Solo tog hon igår plats på scenen med sin akustiska gitarr och vi andra satte oss andäktigt som tända ljus. Efter några egen komponerade låtar bjöd hon upp vännen och bandkollegan Love Stenström på gitarr, tillsammans bildades deras röster och instrument något nytt.

Nästa kvinna som tog plats i rummet var Helen Koskitalo, dansare och instruktör sedan 10 år  i American Tribal Style bellydance (ATS) med sig hade hon en av sina elever, Lee Zillén. Vi häpnade inför deras samstämmiga rörelser, en blandning mellan orientalisk, spansk och indisk dans. I färgsprakande kjolar med pinglande attiraljer och härligt bara bellybulliga magar fjärran från skolomklädningsrummens omänskliga krav om hur man ska se ut. Efter en lugn och en rivig var det vår tur att få snurra, vicka och skaka loss på våra kroppar. Eleonora Butterflies västerbottning till för sju år sedan och artist ut i fingerspetsarna som anlänt med sin gitarr kastade sig in i bellydansen. Egentligen skulle Eleonora inte börja spela förrän klockan åtta men redan en halvtimme före utsatt tid bjöds vi på en aptitretare som bara fortsatte och fortsatte. En dryg halvtimme senare hade Eleonora varvat fler av sina låtar med levande berättelser om villkoren för människor som tvingats fly sitt hem på grund av eftertraktade naturresurser. Vid sidan om musiken arbetar Eleonora Butterflies som pedagog i Tensta, där är 99 % av eleverna flyktingar eller invandrare.

Några nyanlända musiker dyker upp i dörren, när Eleonora tackar för det varma mottagandet undrar de om det inte var klockan åtta Eleonora skulle spelat, de var nämligen meningen att de skulle backa upp henne. Hon kör igen svarar vi glatt och Eleonora tar åter plats på scenen efter att Daniel Ramsten, en av musikerna som ska backa upp Eleonora på elbas erbjuder sig att rigga om tekniken för spelningen och Bo Ahlbertz tar plats med irish bouzouki. Knappt två timmar senare har dessa fantastiska musiker spontant backat upp ytterligare två sångerskor, Geneva May och Caroline Williams. Dessutom tillsammans med Eleonora blivit kompade av Helens och Lees ATS bellydance och Deborah Duerrs Portugisiska vattenhund har gjort lite av sina trix till musiken och däremellan legat framför scenen och lyssnat uppmärksamt eller helt enkelt bara lufsat fram och nosat nyfiket. Lite av den här stämningen har vi lyckats fånga på film. Nu återstår att göra en liten presentation av materialet vi har så här långt, sätta datum för nästa event i början av maj och att söka samarbetspartners, sponsorer och pengar för att täcka omkostnader för hyra. Nästa vecka är lokalen helt uthyrd. I framtiden är målet att köra varje vecka.

Häng på hemsidan, Facebook eller Twitter så har ni koll på när men inte alltid på vad som händer. Det ser vi först i de olika mötena. Vill du vara med oss nästa gång mejla deborah@galleriduerr.com eller dyk upp spontant på plats. Vi är alltid öppna för bra artister oavsett om ni är etablerade eller inte. Här hittar ni nästa Ta plats! Sharing is caring! Oavsett om ni är etablerade eller inte. Sharing is caring!Galleri Duerr Elenora Butterflies

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.