FUSION

FUSION Maria Rutensköld Maria Ljunggren at Galleri DuerrMaria Rutensköld arkitekt och textilhantverkare bor halvårsvis på indonesiska Bali, där har hon intresserat sig för indonesiskt hantverk och indonesiska färgbaser. Fusion är helt  enkelt en tolkning av traditionella hantverks tekniker. 

– Jag är lite Fusion, lite gränsöverskridande. En teknik kan överföras till ett annat material, ett papper kan bli ett tyg, plantor kan ätas och färga till exempel textilier och så vidare. I Indonesien har människor sedan urminnestider jobbat i sina hantverksskrån och det finns en rik tradition att ta del av.  

På Capellagården träffade hon keramikern Linda Ljunggrenoriginalare, grafisk formgivare och keramiker, något Linda Ljunggren även undervisar i. Intresse uppstod för varandras alster, inspirerade av varandra i form och material gick de sedan lite ut och in i varann. I utställningen FUSION smälter de in i varandra.

– Det var när Linda Ljunggren kom till Bali och hälsade på i Indonesien det blev mer konkret. Vaxet i våra arbeten är något genomgående, något vi verkligen kan laborera med. Vi har sammanfört hundra bitar var till ett enda verk, igår när vi hängde utställningen var första gången vi själva såg verket.

När de arbetar vet de aldrig riktigt vad som kommer ut av det, det är inget som någon kan förutsäga.
– Kunde man det blev man nästan som en fabriksarbetare. Vi vill undersöka olika former, sitter inte och försvarar bara en teknik, därför väljer vi att arbeta med människor som är öppna. När jag jobbat tillsammans med Linda kan det bli textil med en keramisk känsla och omvänt keramik med en textil känsla.

I oktober planerar Linda och Maria att hålla en workshop på Bali, där man får prova på olika hantverkstekniker, är du intresserad kika in på på deras hemsida som blivit lite av en bas för Fusion.

Vernissage i kväll kl. 18-21. Öppet tis-lör kl. 11-18.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.