Pop-up-music-art-jams

 

Sonja Hesslow Little bird whisper in my ear  Galleri Duerr
Little bird whisper in my ear

Det här är bara så kul! Jag får göra det jag är bra på –  Storytelling för att lyfta fram det väsentliga här i livet. Deborah Duerr gör det hon är bra på – som grafisk designer, konstpedagog på musikskolan Lilla akademien och bakar dessutom ett riktigt gott delikatessknäckebröd som numer säljs på NK. Vi vågar göra det vi drömmer om och det vi tror på. Vi vågar gå på vår magkänsla. Vi har ett krav eller två egentligen – hålla en hög konstnärlig kvalité, vara en inspirerande upplevelse och lyfta fram bra förebilder – det var visst tre. Det var det där med alla goda ting.

Vi tror inte på att konst alltid måste var svår, exhibitionistisk eller svårtillgänglig. Vi tror på människor som vågar leva ut sina drömmar och som vågar vara kreativa. Lite som att älska utan förbehåll. Vi vågar säga vad vi tycker, tänker och vet. Det är inte lite vi samlat på oss under åren.

Det är ungefär femton år sedan jag och Deborah Duerr tillsammans med några andra kreatörer började locka fram det barn och unga håller inom sig –  via bild och via film. Att utan kompromisser berätta om vikten av att ta till vara på barn och ungas kreativitet. Deborah hade en konstskola för barn – Fantasihuset. Den blev en utgångspunkt för vårt samarbete. Deborah har genom sitt arbete på många sätt varit nyskapande. För självkostnadspris har utställare kunnat hyra det som omvandlades till Galleri Duerr. Nu går den epoken i graven. Med en 70 procentig hyreshöjning ger hon upp lokalen, men vi ger inte upp våra visioner och inte våra ambitioner. Vi kommer dyka upp precis som vanligt minst en gång i månaden i form av pop-up-art event där musiken är en del. Häng kvar här för mer information om tider och platser. Vi har några förslag på lokal och några idéer. Vi bygger nätverk av nyfikna och på ett eller annat sätt kompetenta människor.

Vi tror på att utmana jantelagen. Vi tror på det vi gör och vill att de som samarbetar med oss ska våga känna detsamma. Jag menar titta på Deborah Duerr som drivit Fantasihuset Duerr design sedan 1996, som hon kämpat på – mött allt ifrån vilda och ostrukturerade kreatörer till drottning Silvia.

Första gången vi började samarbeta var i en idé om ett Barnkonstmuseum vi ville skapa. För att en bild kan säga lika mycket som tusen ord och för att vi tyckte att konstarter i alla dess former djupt underskattas. Inte minst i skolan. Vi smällde upp en installation i form av en två meter hög stjärnformad målarduk på T-centralen, den som ville kunde ta plats med en pensel och måla där den ville. I en tågvagn rullade vi sedan Stockholm-Malmö-Göteborg med en vagn full av barnkonst, där varje målning var unikt inramad och ljussatt. På flugsvampsstolar vid stafflier kunde vuxna måla av barnens konstverk istället för tvärtom. Var det inte så Picasso gjorde? Försökte hitta (tillbaka till) barnet inom sig. Plötsligt var vi inbjudna av Astrid Lindgrens sjukhus att medverka under världskongressen i barnpsykiatri och av SOS Barnbyar till Stockholm Water Festival där Lasse Åberg gick igenom barnens målningar. Vi fick före Facebooks tid, precis i inledningsskedet av hemsidans uppståndelse målningar från forna DDR och fotografier från en skola i en av USAs mest utsatta områden där eleverna var tvungna att legitimera sig och gå igenom en metalldetektor för att överhuvudtaget kunna starta sin skoldag. Temat var positivt respektive negativt i min vardag. Nu börjar den verkligheten krypa obehagligt nära inpå, det vill vi vara med och motverka .

Vi vill visa att det finns förebilder – bra förebilder, i det här fallet kvinnor som är villiga att gå före. Visa att det spelar roll, att man kan påverka och som är villiga att dela med sig och bjuda in till dans. Cause it takes two for a tango. Det behövs vägledning och den heter inte en eller annan skärm – skärmen är bara rätt använd och i lagom dos ett komplement eller ett bra verktyg. Omvänt blir den mer som en drog eller ett vapen – mot kunskap, kreativitet, driftighet och omtanken om varandra. Det är det här som gör att vi väljer att lyfta fram det vackra vi har att ge denna sista dag i lokalen på Vanadisvägen – lördag den 10 maj. Kom och ta del av Fotograf Sonja Hesslows vackra surrealistiska bilder, här kan du läsa mer om hennes resa in i skapandets värld. Tack alla ni som varit med oss på den här resan. Vi ses snart igen på våra pop-art-music-jams. Följ oss på Facebook där han du också ta del av bilder och film klipp från våra event.

Personporträtt hittar du under fliken Artists & Musicians.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.