Almedalen here we come

IMG_1718

Hur får vi alla att förstå hur viktigt det är att vi har ett rikt konst- musik- och kulturliv i Sverige och hur får vi loss resurser. Måste kultur som inte genererar ekonomisk vinst eller i alla fall +-0 strykas, förpassas till hobbyverksamhet eller är det ibland precis tvärtom. Konstnärliga verktyg kan som vi vet användas för att kommunicera och komma åt svårlösta utmaningar. Kultur kan överbrygga kunskapsglapp och erbjuda en väg in i innanförskapets värld, där processen och deltagandet är viktigare än resultatet. Går det ens att räkna hem en kultursatsning eller ska kultur bara finnas för sin egen skull som blommor och fågelsång, först när de försvinner inser alla vilken livsnödvändig funktion de har.

Hur bidrar kultur till utvecklingen av olika samhällsfunktioner och vilken roll spelar den samhällsfinansierade kulturen för företag. Vad gör de förändrade förutsättningarna i musiklivet. Hur ser sambanden ut mellan lokal kultur, stora festivaler och event – föreningsdriven som kommersiell.

På lördag åker jag på politikerveckan i Almedalen för att söka nya kreativa lösningar, vara med och debattera och för att ta del av även politikers syn på samtidskonst – vilken konst har påverkat de? Livekulturen består av allt från Fryshusets teaterpjäser till musik och konstutställningar. The Art of Zhen till exempel handlar om Kina och om mänskliga rättigheter och rätten att uttrycka sig. En rätt vi i Sverige tagit för given i många år men som av allt fler börjar ifrågasättas. Föreningen för direktdemokrati informerar om de demokratiska verktyg som finns men som få använder. För att de helt enkelt inte vet att de finns, ännu mindre hur de fungerar och om hur vi kan utveckla demokratin. På plats finns också Guardians Paul Johnson som berättar om fallet Snowden, världens största övervakningsavslöjande.

Jag har dessutom snitslat en bana för att söka vad det finns för olika samverkansprojekt inom kultur, hur dessa har gått och hur det blev med det regionala självstyret inom kulturområdet i praktiken. Hur enskildas erfarenheter tas till vara både inom kultur och inom politik. Jag hoppas kunna återkomma med ett knivskarpt inlägg om det när jag är tillbaka. Det handlar som ni förstår om så mycket mer än att bara mingal runt med ett glas i handen och knyta kontakter. Själv ska jag hålla en workshop om svårigheten i att involvera unga när så många av de sitter fastlimmade framför våldsamma spel eller selfies forum som vi vuxna tillåtit kommersiella aktörer förgifta deras tillvaro med. Så klart finns det kreativa lösningar även på de problemen – vi pratar rolemodels det vi och våra utställare och musiker på Galleri Duerr hela tiden strävar efter att vara.

Här hittar du Almedalsprogrammet där minst 25 000 deltar i år. Är du också där bjud gärna in mig. Vi letar alltid nya spännande kreativa samarbeten och upcoming artists för våra pop-up-art and music events som kommer att ske fyra gånger per år på passande spektakulära platser. Närmast i tid är Stockholm Affordable Art Fair och ja första bilden som kommer upp är är från Galleri Duerr och en av våra utställare fotograf Sonja Hesslow. På plats – i en behind the scenes” visar hon i en av för henne signifikant surrealistisk bild, hur hon inspirerats och hur hon sedan skapat verket med hjälp av Photoshop. Ett till bilden specialkomponerat musiklandskap kommer att framförs live. De andra konstnärerna vi har med oss är Debora House och Maria Saveland (även rektor på Konstskolan Basis).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.