Art from the start – Patricia Trambevski

 

Patricia Trambevski Galleri Duerr Art from the start Affordable Art Fair Stockholm 2 oktober

Att det blev design för Patricia Trambevskis del var för att det var något som föll sig naturligt för henne, i motsats till räknandet och skrivandet i skolan.

– Det är klart jag hanterar det men det är inte det jag är bra på. Jag har alltid velat göra saker med händerna, alltid tecknat och som liten pysslade jag nästan ihjäl mig. Jag tyckte om tyger, har alltid tyckt om det men det har också varit förknippat med mycket frustration. Ingen hemma talade om för mig att det tar tid att jobba med sömnad. Mina föräldrar var båda sådana att allt skulle gå snabbt. Det kulturella var inget jag fick med mig hemifrån. Visste inte ens att den världen fanns. Farmor hade i och för sig mycket garner och broderier men vi sågs sällan eftersom hon bodde i Makedonien.

Det var när Patricia träffade en kompis vars mamma målade som en ny värld öppnades.

– Det kändes som att komma hem, som en värld man ville vara i. Jag har alltid tyckt att den vanliga världen är ganska tråkig och kan bli ganska deppig i den. Där finns en stelhet och realism som kan göra mig oinspirerad ibland. Men realism kan även inspirera mig och vara väldigt vacker. Det som andra kan tycka är helt galet, skräp eller bara något som är, kan jag tycka är något fint. Det kan vara färgerna, formerna eller en doft som jag går igång på. För stunden tar den mig någon annanstans. Skapandet blir som en..Patricia tvekar lite på orden.
– Inte som en låtsas värld men som en annan sfär.

Efter att ha jobbat med produktdesign i nästan åtta år kan Patricia, utbildad inom textil, formgivning och design utan problem se att själva designprocessen är väldigt lika mellan produktdesign och kläddesign. När det gäller den kommersiella kläddesignen kände Patricia som jobbat både mot företag och offentlig förvaltning, med uppdrag som föreläsare, på en designskola i Borås inom trendanalys, designprocess och projektledning att hon börjat stagnera designmässigt… det var dags för en förändring!

– Jag ändrade därför designprocessen. Började experimentera lite mer men det passade inte klädmärket jag drev och designade. Ganska tidigt gick det upp för mig att jag vill jobba med kläder på mitt sätt – kläder är heligt för mig. Det är här jag har min konstnärliga frihet. Efter att ha lagt om designprocessen blev skisserna något helt annat.  Vad ska jag göra med allt det här som växer fram i skissblocket, tänkte jag. Jag såg ingen marknad för detta!

Klädskisser blev som en form av skissträning, något man behöver jobba kontinuerligt med om man ska bli riktigt bra. Patricia tränade vidare på olika skisstekniker och experimenterade. Förra året, i bilen på väg till flygplatsen för att ta hand om sviterna efter sin makedonska fars bortgång insåg hon vad hon skulle göra med skisserna i alla blocken.

– Under bilresan ner kom det till mig! Allt föll på plats och jag såg det framför mig väldigt klart.  – Det är precis det här jag ska göra! Experimentell kläddesign för foto, film, musik, scen, konst och reklam.

När det gäller produktdesign var det en helt annan grej, där gillar Patricia att jobba kommersiellt.

– Fast det är klart att jag nischat mig även där. Jag jobbar med tidlöshet och det handlar mycket om att hitta formerna och materialen. Jag söker den ultimata kombinationen. Det minimalistiska. Genomtänkt, stilmässigt åt det japanska hållet och det skandinaviskt lågmälda. Jag ställer alltid mycket frågor först och analyserar svaren utifrån marknaden, känslor och erfarenhet. Jag älskar att göra målgruppsresearch, trendanalys, lära känna varumärket och sen koppla ihop det designmässigt till något som tillför marknaden något.

Som inredare, sedan sex år tillbaka är det här en kommersiell och konceptuell ådra hon älskar, som hon ämnar fortsatta med och är det som ger henne möjlighet att jobba med uppbyggnad av övriga delar som kräver mer tid för att bli lönsamma. Patricia driver ett företag med många olika ben, allt med samma gemensamma nämnare – design.  Det är först de senaste två åren som Patricia landat i sin inställning och känner tilltro till att det bär.

– Det är klart att jag känner en viss oro emellanåt men det är alltid spännande att kasta sig in i ett nytt kläddesign projekt som man inte riktigt vet var det landar. Art from the start är ett stort konstprojekt där vi är många involverade och det är mycket som ska klaffa. Jag gillar verkligen Sonja Hesslows surrealistiska bilder, det är både kreativt och kul att jobba med henne som fotograf och bildkonstnär. Att få inspiration och skapa ihop med övriga medverkande i Art from the start känns stort!  Nu väntar Sonja och jag på musiken och texten  inför nästa bild. Till den första bilden draperade jag direkt på dockan utan ett enda mönster och den passade perfekt, det var absolut ingen självklarhet, eftersom jag experimenterar med nya tekniker för att drapera plagg. Sonja hade bildidéen till den första bilden så jag utgick ifrån den, började skissa och skapa inspirationsmaterial. Nu har Sonja en bildidé som vi diskuterar och jag får designa kläderna till bilden utefter den idén. Sedan skickar vi bilden till Gísli och Anna, som i sin tur tonsätter och skriver text till bilden. Vi är så nyfikna och längtar efter att sätta igång med tredje bilden men påbörjar inte vår process innan den kommer. Konstprojektet går nämligen ut på att vi ska utgå ifrån materialet vi får. Ibland jobbar vi via chat, Skype eller så sitter vi i samma rum jag och Sonja.

Under intervjun ber jag om att få ta en bild av Patricia efter Kulturfestivalens Barcelon-svenska nycirkusföreställning vi just beskådat på Sergels torg som inspiration. Mitt i myllret på Drottninggatan fortsätter vi intervjun och jag undrar om det känns fel att ta upp skissblocket och börja jobba på en av skisserna.

Patricia Trambevskis Galleri Duerr Art from the start Affordable Art Fair Stockholm

– Inte alls, skrattar Patricia, den här skissen till exempel gjorde jag på tåget hit.
Skissblocket är redan fullt av skisser och urklipp trots att det bara är någon dag gammalt.
– Vad ska det där bli, undrar jag och pekar på en påbörjad skiss i blyerts.
-Det vet jag ju inte än. Det brukar ge sig efterhand, kan bli en idé till nästa fotoprojekt eller kanske ett helt maner till någon annan konceptuell fotografering eller sceniskt uttryck. För mig blir det både skissträning och ett idéarbete i mina skissblock.

När det gäller framtiden ser Patricia att hon precis som nu jobbar med många olika saker inom design, självklart vill hon utvecklas och nå nya nivåer.

– Kanske är det naivt att tro att det skulle hända i morgon. Fast jag jobbar faktiskt redan nu med det. När det gäller tredje bilden i konstprojektet Art from the start vet jag inget mer än vilket sagoväsen det handlar om. Att jag nu gått över till det mer konstnärliga inom kläddesign handlar egentligen om att jag gått tillbaka till mitt ursprung –  avantgardistiska scenkläder. Tittar man på mina första modeskisser jag gjorde för många, många år sedan var det precis så det börjande.

Patricia Trambevski Galleri Duerr Art from the start Affordable Art Fait  Stockholm

Sonja Hesslow fotograf och kreativ bildkonstnär, Gísli Jóhann Grétarsson kompositör och dirigent, Anna K. Larson och Sanna Andersson sångerska och textförfattare respektive cellist från duon En vokalist och en cellist och kläddesignern Patricia Trambevski inspireras av varandra i projektet Art from the start. Galleri Duerr visar Behind the scenes – första bilden i ett liveframträdande den 2 oktober på Affordable Art Fair Stockholm. I Galleri Duerrs utställarmonter E10 finns även bildkonst av Debora House och Maria Saveland representerade. Under september månad  presenteras samtliga i form av yrkesporträtt under fliken konstnärer och artister på Galleri Duerrs blogg .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.