Sugar cube castles

David Eisenhauer Galleri Duerr Stockholm

David eisenhauer Galleri Duerr StockholmDavid Eisenhauers fallenhet för struktur och geometri grundar sig i sju års arkitektstudier vid Carnegie Institute of Technology samt Princeton University i USA. 1969 lämnade han USA, bosatte sig i Sverige och började arbeta på ett arkitektkontor som ritade skolor och andra offentliga byggnader. Under sjuttiotalet experimenterade han med skulptur och måleri på sätt som speglade hans starka känsla för rumsliga och visuella upplevelser. Stabilt förankrad i Bauhaustraditionen tillfogade David också sitt intresse för Rysk Konstruktivism, Kubism, Art Deco och Dadaismen, senare rörelser som Minimalism. Alltid på jakt efter nya idéer och material att utforska, har David fokuserat på skulpturala och relativt småskaliga möjligheter till ‘additiva’ byggmetoder, där lek och experimenterande, ibland av ren slump leder till positiva överraskningar. Kombinationen av komplexitet och enkelhet skapar suggestiva och visuellt spännande upplevelser, som är Davids signum. 

I den lilla bruksorten i Pennsylvania där David växte upp visste ingen vad en arkitekt var, i alla fall inte i hans omgivning. Tidigaste minnet David har är just en snickare inom familjen och de klossar och byggsatser han själv lekte med. 

– Redan som liten gillade jag hus och rum och att bygga men jag hade inget begrepp om arkitektur som sådan och inga direkta rolemodels. Jag hade turen att ha bra lärare i skolan som kunde inspirera mig, som såg att jag hade fallenhet för matte och att teckna och som hade tid att uppmuntra mig. En yrkesvägledare föreslog arkitektyrket och en helt ny stor värld öppnades under min collegetid.

David Eisenhauer Galleri Duerr Stockholm Davids studio ligger en halvtrappa ner på Skeppargatan på Östermalm, badande i ljus med kvadratiska reliefer, ingen identisk, här gäller materialets regler, naturens lag om ytspänning och Davids ramar. Jag kan inte låta bli att berätta om min annalkande tonårsson som bestämt sig för att bli civilingenjör, hur han sökt förebilder och inspirerande vuxna men nu kapitulerat i att laborera med bilder på datorn större delen av sin fritid som så många andra unga idag. Skulle han och hans vänner fortsatt vilja om de äntligen fick chansen sätta händerna i en sådan här på riktigt verkstad med en på riktigt konstnär!

– Det behöver odlas tidigt och uppmuntras därför har jag gjort tre olika prototyper av byggmaterial för barn. David tar fram tre specialdesignade utdragbara lådor med olika färglada byggkomponenter i olika form, färg och med olika egenskaper. Tanken är att ta upp kampen om uppmärksamheten med den digitala världen.

– Jag har svårt för det digitala, det är något fundamentalt fel med det. Man är inte där. Inte på riktigt, även om man naturligtvis kan göra mycket bra saker med datorn. Det händer så mycket och så fort. I längden tror jag att det är det något vi kommer att få betala ett dyrt pris för om vi inte hittar balans.

Själv har David en dotter vars sockerbitsslott hamnade i Guinness rekordbok.Sugar cube castle Galleri Duerr Stockholm Christmas each day

– För mig måste det vara abstrakt jag har inget intresse av att avbilda saker, skildra nakna damer eller gråtande barn. Det där med platta ytor intresserar mig inte. Jag lockas av tredimensionella rum man kan gå in i eller runt. Jag vill plocka eller bygga. Jag har alltid fascinerats av rymden men aldrig av att åka till mars eller att landa på en meteor. Det finns de som behöver pengarna bättre. Däremot gillar jag fotoastronomi. 

“Simplicity and complexity, as every scientist knows, are but two sides of the same coin. That which appears to be uncomplicated can be, in fact, amazingly complex, and vice versa. Artists sometimes address this same duality. In our efforts to make the world a bit more comprehensible, we give form and substance to an often bewildering diversity.

The works have evolved from my conviction that art reflects our deepest feelings and conjectures about the nature of the cosmos and our relationship to it. We all express our values and aspirations through our actions and the artifacts we produce. In so doing, some form of simplification, i.e. a structure, system or ordering principle, is usually imposed on an otherwise overwhelming amount of information and possibilities.David Eisenhauer Galleri Duerr Stockholm

This reduction process often denies, limits or inhibits diversity in the name of convenience, control or economy” David Eisenhauer

David Eisenhauer tog master i Fine Arts vid Princeton Univeristy. Hans konstnärsskap inleddes med Davids minimalistiska tankar om rymd – vita tredimensionaliteter. Andra perioden handlade om konstruktivism – geometriska, abstrakta, icke figurativa för att över i komplexiteten. Så här skriver Hans Mörner om Davids senaste period i samband med gästspel på Galleri Duerr:

”David Eisenhauer odlar inte spontaniteten hur mycket han än älskar det spontana. Han ägnar sig tvärtom, tror jag, oupphörligt åt att söka uppnå det eftertraktade i en gjuten form – att formge sin eftertraktelse; en slags bemästrande av de stridande krafter som ofta inom konsten släpps lösa på gott och ont; att göra sig fri inom de proportioner som motsvarar den gudomliga harmonin; att finna och förhålla sig trogen sin skala. Hans senaste fas Strängtavlorna, äger trots hundratals meter spänd pianotråd hit och dit , ett lugn, en frusen harmoni, som blottlagda dissektionsytor, tonsatta iskristaller. Naturen – det naturliga – låter sig ana ”before somebody came along and told you you had to earn a living.”

November 29 – December 14 –  David Eisenhauer participates in Galleri Duerr’s colorful group exhibition – CHRISTMAS EACH DAY – an exhibition in a constant state of flux at Hornsgatspuckeln Hornsgatan 44 (Abante Gallery).

monday-friday 11-20
saturday-sunday 12-18
Stay tuned for portraits of the other artists and scroll down!

Galleri Duerr is collaborating with refo remake – giving both people and clothes new life. This Christmas we will have an installation with one of refos second hand baby packages. For each 200 SEK deposited into the installation, a needy child in one of Stockholms vulnerable districts will recieve a package of clothes through the refo network – suburbs where refo also gives courses in entrepreneurship. Sharing is caring.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.