Barbara Bunke

En kapten i Flygvapnet och en utbildad konsertpianissa från Armenien hittade varandra i hovet kring Haile Selassie. Han utsänd att tillsammans med Carl Gustaf von Rosen utbilda piloter i det etiopiska flygvapnet. Hon redan bosatt i landet efter morfaderns inblandning i elektrifieringen av Addis Abeba. Sveriges och pappans uppdrag tar slut och familjen med den 1 år gamla Barbara och hennes syster, lämnar Etiopien, för att så småningom slå ned bopålarna i pappans födelseort, Höganäs. I Helsingborg tar Barbara studenten, vidtar studier i utlandet, konstvetenskap i Lund och sedermera Konstindustriskolan i Göteborg fram till 1979.

Efter en flytt till Stockholm, arbetar Barbara närmare tio år med reklam, grafisk formgivning, illustration och bokomslag. Parallellt går hon olika utbildningar och kurser i Sverige och utomlands. 1989 slutar hon sitt arbete inom reklamvärlden och öppnar en pappershandel i Gamla stan, sedermera Studio Barbara Bunke, en doft av handgjort papper och gediget hantverk. Parallellt med driften undervisar hon på Konstfack och på Beckmans Designskola.

När två kvinnor från Unicefs kortavdelning besöker Barbaras pappershandel faller de för några av Barbaras motiv. Det genererar i tolv års samarbete med ungefär 100 miljoner sålda exemplar världen över. De poetiska collagen tillverkade av Barbaras samling av överblivet material har gjort henne till  förmodligen Sveriges internationellt mest spridda konstnär och gav barnrättsorganisationen en dryg miljard kronor. Vid en resa till en by i norra Vietnam kunde Barbara se hur hennes bidrag gett utsatta människor tillgång till vatten, sanitär och skola.

Barbara har hållit workshops och kurser runt om i Europa och skrivit böcker. Hon har djup kunskap och skicklighet inom kalligrafins förtrollande värld efter ett flertal utbildningar, i bland annat. Venedig. Barbara har ställt ut på gallerier såväl i Sverige som utomlands, senast våren 2015 i Tokyo.

I serien ”LOST IN TRANSLATION – A VISIT TO JAPAN” fångar Barbara Bunke nuet, naturen och samtiden, i denna världsmetropol.

Galleri Duerr´s current exhibitions
Galleri Duerr´s upcoming exhibitions