CHRISTER “FJELLIS” FJELLMAN

PORTFOLIO FJELLIS

Det började med att Christer Fjellman tog ett extra jobb som 13- åring för att utöka sin åtråvärda samling av serietidningar. På Semic Press tecknarateljé träffade han serieskaparen Rolf Gohs, mannen som införde realismen i svensk serietradition, men det var mer Gohs fotokunskaper som fick Fjellman att sälja sin samling för att istället investera pengarna i en utbildning på legendariska Christer Strömholms Fotoskola.

Christer Fjellman, eller Fjellis som de flesta kallar honom är inte en man som försvinner i mängden. Med Art Director titeln, införskaffad på Beckmans School of Art, ett långt förflutet som mode- och reklamfotograf samt Creative Director hos Love Brindfors och Profoto, har han med sina runda röda brillor blivit ett med begreppet personal branding. Ett fotografi av Fjellis har alltid en stämplad liten gubbe – ett självporträtt från 1973. Hans karakteristiska utseende har fångats av många fotografer, Kristofer Lönnås, kan nu ses i storformat på Diplomat, ett av få hotell i Stockholm som levererar hög kvalitativa fotoutställningar.

2008, en vecka före Fjellis planerade resa till New York för att arbeta med fotografen Annie Leibovitz drabbades Fjellis av en stroke. Plötsligt kunde han som arbetat veckans alla dagar sedan han var 16 år, knappt ens lyfta kameran, ännu mindre hantera knapparna på den.

– Jag var 55 år. En tredjedel av oss dör med en gång, En tredjedel får allvarliga funktionsnedsättningar och den sista tredjedelen tar sig likt mig tillbaka med hjälp av hård träning, men det är en lång väg och den är allt annat än lätt. Själv går jag efter tre strokes fortsatt med käpp och tvingas anpassa livet efter en helt annan nivå. Det är med oro jag ser hur unga idag drabbas av all stress.

I sin egen rehabiliteringsprocess skapade Fjellis serien Rehabskuggor – 81 bilder i endast ett exemplar, skapade i en kamera han kunde hantera med den hand som fungerade, en mobilkamera. Serien sålde slut på tre timmar och fyrtiotvå minuter. De nästkommande fyrtio fotografierna som togs fram i samma serie, försvann lika fort. Två visades på Planket 2016 tillsammans med fotografer som Lennart Nilsson, Helena Schmitz, Carolina Henke, Martin von Krogh, Carl Bengtson och Elisabeth Ohlson Wallin.

Christer ”Fjellis” Fjellman finns representerad i ett stort antal privata samlingar. Har varit utställd på bland annat Moderna Museet, Nevabox, Galleri Axel, ProCenter och Planket. Fjellis senaste projekt Slussen Mon Amour – en vacker undergång i detalj, är fotograferad i perioden 2014-2016. Nu släpper Fjellis de första bilderna i serien, varav en publicerats på Vogue.