HEIDI INGENSDOTTER

Karaktären börjar sin resa i en kärlekslös tillvaro i Iran som barn till en extrem slamistisk präst. En resa som spänner över sju månader i barnfängelse, som gömd av kristna kyrkan i Teheran, livet som papperslös i Frankrike, Belgien, Tyskland och 2009 på asylboende i Stockholm, utan möjlighet att få vård för sina skador.

Ingensdotter är berättelsen om en karaktär skapad ur arbetet som makeupartist till några av Sveriges stora fotografer – som eftertraktad model – för att senare innefatta eget bildskapande och retusch av bilder redan i omlopp.

Ingensdotters modellbilder går ofta åt det mörkare melankoliska. Andra handlar om att få betraktaren involverad genom att trycka på känsliga punkter såsom, identitet, kön och sexualitet. Fotografierna påminner mycket om Fransk Noir, dokumentärt, ibland vid första anblick dadaistiskt intetsägande som får betraktaren att sträva sig fram till “det bakomliggande”. Hennes starka klassiska porträtt ofta tagna med 50-60tals objektiv, bidrar till en viss karaktäristisk “look”.

Känd från TV, mode och olika offentliga sammanhang delar hon måndag 6 februari inte bara med sig av sina egna bilder, utan också bilder av henne som model. Tankar om vad som gör en bild levande och om den tysta kontinuerliga dialogen i sina stillbilder.

Ingensdotter är historien om någon att äntligen få lov att ta hand om. Men hur värnar man någon som andra kanske redan skapat en bild av, 100 eller kanske 1000, okontrollerat snurrande om och om igen. Frågor vi samtalar om efter visningen tillsammans med Heidi Ingensdotter och iji (Institutet för juridik och internet). Går det att ångra en bild och varför modifierar vi våra egna kroppar.

Ingendotters Instagram