Ping och Skallarna – Orionteatern

22, 23 april and 29, 30 april 2024

Karl Dunérs gränsöverskridande allkonstverk blandar dockteater med ljudskulptur och livemusik, i en föreställning som bygger på texter av Samuel Beckett.

 

Måndag, 22 april, kl 19:00

Tisdag, 23 april, kl 19:00

Måndag, 29 april, kl 19:00

Tisdag, 30 april, kl 19:00

 

Köp biljetterna här

 

Regi och scenbild Karl Dunér
Skådespelare
 Philip Zandén
Dockspelare Thomas Lundquist
Fiol
 Anna Lindal
Flöjter
 Kerstin Frödin
Klavikord Mats Persson

Teknik Michael Palosaari
Dockmakare och mekanik Thomas Lundquist
‍Inspelad röst Sven Lindberg
Översättning
 Magnus Hedlund
Förlag 
Columbine, Nordiska Teaterförlaget
Produktion
 Woburn i samarbete med Galleri Duerr

Med stöd av Statens Kulturråd och Konstnärsnämnden.

Texter av Samuel Beckett med tillstånd av Edward Beckett.

 

Karl Dunér är hyllad som både regissör och konstnär, med ett uttryck som gärna förblir okategoriserat. Ping och Skallarna är hans gränsöverskridande föreställning med skådespelaren Philip Zandén, dockmakaren Thomas Lundquist samt musikerna Anna Lindal, Kerstin Frödin och Mats Persson. Här blandas olika former av dockteater med ljudskulptur och livemusik på Orionteaterns lilla scen, i fyra delar:

 

Den första tablån är ett samspel mellan ensemblen och ljudverket Skallarna som bygger på Samuel Becketts kortpjäs Den gången.

 

Den andra tablån är ett stumt samspel mellan de medverkande och en stor tråddocka. I scenen ingår Dunérs skulptur KORDOFON 9.

 

Den tredje tablån bygger på Samuel Becketts kortprosa Ping och är ett miniatyrspel för litet rum och dockfigur.

 

Den fjärde tablån är ett spel för tre olika tvådimensionella objekt. I en stor fristående ställning hissas, höjs och sänks objekten med hjälp av en mekanisk konstruktion för att till sist övergå i en slags optisk illusion.

 

Karl Dunér är regissör och konstnär. 2013 mottog han både Svenska Akademiens teaterpris samt den kungliga medaljen Litteris et Artibus. 2016 mottog han även Svenska Teaterkritikers Förenings pris. Som konstnär har han haft en lång rad utställningar, senast på Benhuset och Galleri Duerr i Stockholm, båda 2023. Som regissör är han senast aktuell med uppsättningen Perserna/Trojanskorna på Dramaten.

 

"Dunérs genreöverskridande konst är djupt originell – här rörliga dockor och talande skulpturer inspirerade av japansk dockteater och texter av bland andra absurdisten Beckett. Skulpturerna styrs av slumpen och ackompanjeras i föreställningen av såväl musiker som en förunderlig marionettdocka" – DN

Philip Zandén tillhörde länge Stadsteaterns fasta ensemble och har en lång rad uppmärksammade uppsättningar bakom sig, både som regissör och skådespelare. Senast aktuell på Strindbergs Intima Teater i uppsättningen Giftas III. Thomas Lundquist är en nestor inom dockteater. Utöver arbetet med sin egen teater Svarta Katten har han en lång rad samarbeten med SVT, Marionetteatern, Dramaten och Stadsteatern i ryggen. Musikerna Kerstin Frödin (flöjter), Anna Lindal (fiol) och Mats Persson (klaviatur) är tre av Sveriges mest framträdande musiker. Anna Lindal är också ledare för den konstnärsdrivna scenen Khimaira.

April 15, 2024